sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Lisään Bittiumia

Alkukesän huomattavampia pörssiraketteja on ollut Oululainen teknologiayhtiö Bittium, 1kk +18,3%. Tästä kurssirallista olen osaketta omistavana nauttinut, toisaalta en, halua olisi lisätä Bittiä kovalla kädellä salkkuun. Kuluvalla viikolla jo suoritinkin muutamia lisätankkauksia Nordnet salkkuun 0,99 kamppanjan turvin.

Nordnet Marketsista pörssilistattuja tuotteita 0 € välityspalkkioin

Miksi kurssi näin on noussut ilman mitään merkittäviä uutisia? Uskon merkittävimmän lyhyen ajan kurssiajurin olevan Mexsat satelliittijärjestelmän, johon Bittium teki suunnittelutyötä noin 20 miljoonan arvosta. Nyt Järjestelmä on 100% valmiina ja satelliitit pyörivät turhanpanttina. Tarvitaan päätelaitteita, jotka toimittaa, yllätys : Bittium.
Bittium sai kuluvalla viikolla viimeisenkin tarvittavasta kolmesta FCC luvasta. Näin ollen voinee olettaa ensimmäisen päätelaitetilauksen jo roikkuvan ilmassa. Bittiumin tj. Huttunen ei juuri ylimääräisiä mediaan huutele, mutta on maininnut että toimituksien pitäisi alkaa H2 kaudella.
Näistä päätelaitteista yksi on tavanomainen ruggeroitu satelliittipuhelin, toinen hybridi satelliittipuhelin ja kolmas täysverinen älypuhelin joka toimii myös satelliittipuhelimena!

Pessimistisilläänkin näiden kauppojen arvon arvioidaan olevan kymmeniä miljoonia, joten voidaan epäillä miten yhtiön kurssin käy kun isoja uutisia tulee; yhtiön osakelukumäärä on ainoastaan 35,7 miljoonaa.

 Mitä muuta kuin pelkkä Mexsat Bittiumista kannattaa huomioida sijoitusmielessä? Ensimmäisenä mieleen tuleva asia on toki Yhdysvaltain Firstnet viranomaisverkko ja huipputietoturvallinen Bittium Tough Mobile älypuhelin. AT&T vetoinen Firstnet on vielä täysin alkutekijöissään ja muutenkin levällään, joten lähiajan toiveita sinne on vielä turha suunnata. Kuitenkin, Bittium on onnistunut lipumaan järkälemäisten yhtiöiden siipien alle, esim. Nokia, Harris, Airbus jne jne... joten ihme on jos merkittävää myyntiä ei myös myöhemmin synny jenkkien Firstnettiin. Lisäksi näitä public safety verkkoja joissa Bittium on vahvoilla päätelaitteineen, on syntymässä myös muualle kuin pelkästään Yhdysvaltoihin. On tarvetta syrjäyttää vanhanaikainen Tetra verkko modernilla LTE teknologialla.

Bittium maksaa hyvää osinkoa, omalla keskihinnallani 5%. Nykykurssilla 4%. Osingonmaksu on vahvalla pohjalla, yhtiön kassassa kun lepää varoja miltei 100 miljoonaa. Vahvana kasvuyhtiönä luotan Bittiumin osingon kasvuun tulevina vuosina. Vahvasta kassasta tulee mieleen toki myös mahdolliset yritysostot, ja sellaisen Bittium tekikin viimevuoden puolella kun osti Jyväskyläläisen Megakoton ja Mega Elektroniikan. Nämä on erikoistunut mm. ihmisen biosignaalien mittaamiseen.
Omasta mielestä tämä healthcare teknologia puoli on synergiassa Bittiumin DEFENSE osaston kanssa. Defense puolelta mainittavin tuote on TAC WIN-ohjelmistoradio. Bittium TAC WIN -järjestelmä on tällä hetkellä laajamittaisessa käytössä Suomen Puolustusvoimilla ja se mahdollistaa nopean ja automaattisen laajakaistaisen langattoman IP-verkon (Internet Protocol) muodostamisen taistelukentälle. TAC WIN -ohjelmistoradio on mukana myös ESSOR-hankkeessa (European Secure Software defined Radio). Eurooppalaisen ESSOR-hankkeen tavoitteena on kehittää uusinta ohjelmistoradioiden tekniikkaa ja siten parantaa yhteistoimintakykyä maiden välisissä yhteisoperaatioissa.

Jotain olennaista on tietysti jäänyt mainitsemattakin, kuten näkyy on Bittium (vielä) pieneksi firmaksi äärettömän monipuolinen.
Plussaksi mainittakoon vielä että firmalla on kokoajan menossa isot mittavat rekryt, tämä enteilee skaalautuvaa isoa kasvua sanon minä!
Ja hups, meinasi unohtua mainita valtion tulevat hävittäjäkaupat ja niihin liittyvät "vastakaupat" (lainausmerkeis koska varsinaisia vastakauppojahan ei nykyään sallita, mutta kyllähän näitä kierretään vaikka miten). Huttunenhan astui asiasta julkisuuteen marraskuussa YLEn jutussa.

Pakkohan aina kai jotain on negailla, niin yhtiön arvostus on toki haastava tällä hetkellä jos tuijottaa PE yms. lukuihin, mutta tämän kaltaisissa kasvuyhtiöissä on osattava katsoa asioita vähän kvartaalia pidemmälle. Myös Ericssonin loppunut alihankintatyö vaikuttaa tuloksiin, mutta jää pidemmällä tähtäimellä pelkäksi taustakohinaksi. Tätä suomalaista teknotimanttia pitää kahmia salkkuihin kun vielä yksinumeroisilla luvuilla sitä myydään!

PS. Suomen paras osakekohtainen foorumi on Kauppalehden Bittium-palsta ;)


Nordnet.fi: Sijoittamisen ei tarvitse olla tylsää - avaa tili jo tänään ilmaiseksi

7 kommenttia:

 1. Minäkin arvioin juuri blogissani Bittiumia mutta tulin hieman toisenlaiseen lopputulemaan. Ero on siinä että odotan itse lyhyen tähtäimen vaikeuksien realisoituvan kurssilaskuna ja aloitan silloin ostot, sinulla tähtäin onkin jo kauempana. Jos kiinnostaa niin tsekkaahan: http://tuulipuku.fi/sijoittaminen/bittium-sijoituskohteena/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin joo ja tuo kauppalehden sijoituspalsta-lisäys taisi olla vitsi? Varsinkin Bittiumpalstalla homma näytää enemmän uskonnolta kuin sijoittamiselta, faktoja ei tipu mutta hallelujaa raikaa kaikkialla. Poikkipuoleista sanaa ei saa sanoa tai tulee myrsky vesilasissa. :)

   Poista
 2. Lyhyen tähtäimen kurssireaktioiden ennustaminen on jokseenkin mahdotonta. Kyykkääkö kurssi kuukauden sisään vai ei tai pysyykö paikallaan... onnea jos pystyy etukäteen jotain ennustamaan. Pidemmällä tähtäimellä voi taas katsoa firman tuotteita ja toimialoja. Nämä jälkimmäiset ovatkin sitten Bittiumilla ihan ainutlaatuisesti oikeassa asennossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tapauksessa se on mahdollista koska yhtiön johto on kertonut vaikeuksista ja ne ovat nyt kaikkien tiedossa. Nyt vain odotellaan kuinka paljon "veri virtaa markkinoilla."

   Poista
 3. Joo kauppiksen palstalla olen joskus lukenut mielenkiintoisia keskusteluja :D

  VastaaPoista
 4. Hyvä ja ytimekäs yhteenveto Bittiumista. Tuttu firma. Isot firmat AT&T yms. tuskin antavat kasvaa heidän siipiensä suojissa yhtä suureksi kuin Nokia. Ostavat varmasti pois tai sitten ei.

  VastaaPoista