tiistai 6. maaliskuuta 2018

Rahat viinaan?Alkuvuoden kiinnostavimpiin pörssiasioihin Suomessa kuuluu epäilemättä valtionyhtiö Altian vieminen pörssiin. Itsekin innostuin välittömästi alussa että tätä kyllä kahmin salkkuun ja hyvä osinkofirma olisi. Mutta asiaa pureksittuani en ole enää ollenkaan varma. Isoin huolenaihe on kasvu ja lähinnä sen puute, alkoholin kulutus ei käsittääkseni enää vuosiin ole ollut kasvutrendissä. Altia tämän varmasti tiedostaa ja pyrkii laatuun volyymin sijasta, perinteinen kossu myyköön mitä myy mutta pyritään lisäämään kalliin ruskean viinan menekkiä.

Asiasta on turha spekuloida tässä vaiheessa enempää, vaan on odoteltava kunnes lyödään numerot pöytään jotta tiedetään millä valuaatiolla tämä listautuminen runnotaan sisään, sehän se kaiken ratkaisee. Selkeää ylihintaa en suostu listautumisessa kyllä maksamaan, muuten voi käydä Roviot.
Asia joka minua henk.kohtaisesti ketuttaa, on että yhtiöstä on pumpattu 60 milliä varoja sopivasti juuri ennen listautumista:

"Altia Oyj:n 15. joulukuuta 2017 pidetty ylimääräinen yhtiökokous päätti lisäosingosta, joka oli 1,67 euroa osaketta kohti, yhteensä 60 053 200 euroa."

"Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että tilikaudelta 2017 ei makseta osinkoja."

5 kommenttia:

 1. Altia liikevoitto-% 10.
  Brown Forman 34%.

  Mietitaanpas kahteen kertaan kumpaa ostetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Halvalla saisi lähteä että kovin vakavissaan tarvitsee harkita

   Poista
 2. Yhtiötä mitenkään analysoimatta, minkä takia tuota lisäosinkoa ei olisi kannattanut maksaa jos siellä on paljon kassaa ja ei tarvetta rahalle? Haluatko sijoittaa omia rahojasi mielummin pörssiin listattuun käteiseen, joka ei nyt lähtökohtaisesti tuota mitään?

  VastaaPoista
 3. Nyt kun altian listautumisesite on tullut luettavaksi, niin kiinnitin samaan lisäosingonmaksuun huomiota kuin sinä. Asian täysin absurdiksi tekee se, että lisäosinko maksettiin lainarahalla eikä kassasta... Lisäosingon maksamisen takia nettovelka/käyttökate suhde nousi 1.1, kun se edellisenä vuonna oli 0.1. Samalla nettovelkaantumisaste nousi 35 %:n 2.5 %:sta. Tämä määräaikaislaina (55 miljoonaa), jolla lisäosinko maksettiin, erääntyy kerralla maksettavaksi 2023.

  Kassassa olisi ollut varoja 52,4 miljoonan euron edestä, joten olisi vaikka sieltä ottanut hieman lisäosinkoa itselle, mutta ei.

  Tämän vitun tyhmän tekemisen johdosta en tule antiin osallistumaan.

  VastaaPoista