maanantai 7. toukokuuta 2018

Top Finance, verovilppiäkö?

Aika syyttelevä otsikko mutta palaneen käryä tässä haisee, eikä ole äsken kokkaamani sapuska.
Tämä viime vuonna piensijoittajiaan tylyttänyt kioski muisti meitä sitten vieläkin:

"Arvoisa sijoittaja,

Olemme teihin yhteydessä liittyen sijoitukseenne Top Finance Oy:n B-sarjan sijoitusosakkeisiin.

Verohallinto on Top Finance Oy:lle suoritetussa verotarkastuksessa arvioinut sijoituksen tosiasiallista taloudellista luonnetta ja päätynyt linjaukseen, jonka mukaan maksetut tuotot ovat korkoa, eivät osinkoa. Linjaukseen ovat vaikuttaneet mm. seuraavat seikat:

- Sijoituksen pysyvyys: mahdollisuus lunastaa sijoitus pois vaadittaessa
- Etuoikeutettu maksunsaantiasema A-osakkeeseen nähden
- Sijoitukselle maksettava sopimukseen perustuva tuotto (10 % vuodessa)
- Osakesijoituksen siirtokelvottomuus ja äänikelvottomuus yhtiökokouksessa

Sijoituksen todellisen taloudellisen luonteen katsotaan kokonaistarkastelun pohjalta olevan laina ja sille maksetun tuoton olevan korkoa.

Vuonna 2017 maksetut tuotot eivät näy esitäytetyllä veroilmoituksella. Tuotonsaajan eli sijoittajan tulee omatoimisesti täydentää veroilmoitusta. Mikäli tarvitsette vuonna 2017 maksettujen tuottojen yhteenvedon meiltä, voitte pyytää sitä vastaamalla tähän sähköpostiin.

Toimitamme pyydettäessä tiedot teille maksetusta tuotosta, tehdystä ennakonpidätyksestä sekä bruttotuotosta.

Verotukseen liittyvissä kysymyksissä pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti Verohallintoon. Muissa sijoitukseen liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä info@topfinance.fi"


Yllä suora lainaus aamuisesta sähköpostista. Osan luetelluista perusteista ymmärrän mutta osa on aika paksua tulkintaa.
Ketkut näitä sijoituksia silloin aikoinaan markkinoivat juurikin tuolla huippuedullisella 7.5% listaamattoman yhtiön osinkoverokannalla. Nyt sitten ilmeisesti halutaan jälkikäteen teurastaa peräti 30% korkoverolla. Eisss...tana

Aivan perkeleen oleellinen kysymys tässä vaiheessa on, miksi vuoden 2017 maksetut tuotot sitten eivät näy veroilmoituksissa!? Lupauksissa kyllä oli että Top Finance pidättää ennakot ja ilmoittaa tiedot verottajalle... Vuoden 2016 tuottojen osaltahan tämä toteutui eikä hankaluuksia verottajan kanssa ilmennyt. Jonkinasteisia omia johtopäätöksiä jokainen voi vedellä.

Kysyin muuten noita tietojani klo 19.07 niin 19.11 jo kilahti vastaus, kiirettä pitelee ketkuilla, johan se on huomenna osan porukkaa viimeinen veronpalautuspäiväkin ja osan 15.5.
Mielenkiintoista olisi kun asiasta selviäisi enemmän tietoja.


4 kommenttia:

 1. Siis sehän on verottaja, joka haluaa verottaa niitä tuottoja 30 %:n mukaan. Top Finance ja muut vippifirmat varmasti mielellään haluaisivat sijoittajiensa saavan veroedun. Eihän se heille mitään maksa. Enemmän tässä ehkä on ongelmana, että Top Finance tuskin alkaa ajaa entisten sijoittajiensa etua valittamalla päätöksestä, koska lunasti jo piensijoittajansa ulos viime vuonna.

  Verottajan linjauksen todellinen vaikutus tulee siitä, että tulkinta lähes varmasti koskee kaikkia muitakin vastaavalla periaatteella toimivia yhtiöitä. Se 7 %:n tuotto ei ehkä näytäkään enää ihan yhtä houkuttelevalta, kun siitä menee 30 % veroa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta onko nämä puljut jättäneet verosaatavia maksamatta ja nyt veronalle kostonhimoissaan vie "tuhkatkin pesästä"

   Poista
 2. Moi! Maksettuihin osinkoihin ja verotietoihin näyttää vielä pääsevän käsiksi kirjautumalle Top Financen palveluun. Tiedot saa aika näppärästi kopioimalla ja liittämällä exceliin.

  VastaaPoista
 3. En usko, että ovat jättäneet verojaan maksamatta, vaan kyse on siitä, että ne on kikkailulla tehneet lainasijoituksesta osakesijoituksen, jotta siitä voisi maksaa loppuostaja vähemmän veroa. Tällainen näennäinen ainoastaan verojen välttämiseksi tehty paketti ei ole sallittua verolakien mukaan.

  Tästä "osakesijoituksesta" puuttui kaikki osakesijoituksen ominaispiirteet, lukuun ottamatta sitä, että osakkeille maksettiin osinkoa, mutta sekin oli jo ennestään päätetty määrä, eikä alisteinen yrityksen tulokselle.

  VastaaPoista